Nugatti Zero uten sukker
– Er det et sunt alternativ?
Snart vil du finne en helt ny type sjokoladepålegg i butikkene – Nugatti Zero.
Dette er en Nugatti som ifølge produsenten Orkla ikke er tilsatt sukker.
Betyr det at vi endelig har fått et sunt sjokoladepålegg?
Ikke tilsatt sukker
Orkla opplyser om at den største forskjellen på Nugatti Zero og vanlig Nugatti (Original), er at sukkeret er byttet ut med inulin, sukralose og maltitol.
Kalorimessig ligger de ganske likt, da Nugatti Original har 521 kcal per 100 gram, mens Nugatti Zero har 487 kcal per 100 gram.
LES OGSÅ: Disse matvarene bør ikke i nistepakken
Bør ikke gis til barn under tre år
Ifølge Liv Irene Dalby, klinisk ernæringsfysiolog hos Kostforalle.no er sukralose et kunstig søtstoff som er cirka 600 ganger søtere enn sukker.
– Det frarådes å gi barn under tre år kunstig søtstoff. Dette fordi de har lav kroppsvekt og derfor raskt når opp til Mattilsynets fastsatte øvre grenseverdier for kunstig søtning, sier hun.
– Men det skal ganske mye til for at store barn og voksne personer når de øvre grenseverdiene for de kunstige søtstoffene. Derfor kan de trygt benyttes i moderate mengder i stedet for vanlig sukker for å redusere kaloriinntaket, legger hun til.
Kan gi irritabel tarm
Nugatti Zero inneholder også Maltitol, en sukkeralkohol som ofte blir brukt som sukkererstatning.
– Det vanligste problemet med sukkeralkoholer er at de ikke tas spesielt godt opp i tarmen, og derfor i stor grad føres videre ut i tykktarmen.
– Her vil de fermenteres av tarmbakteriene, samt trekke vann ut i tarmen, og på den måten kunne gi symptomer på irritabel tarm, sier Dalby.
Erstatter sukker med inulin
Mye av sukkeret i Nugatti Zero er byttet ut med inulin, et karbohydrat som ifølge ernæringsfysiolog Liv Irene Dalby regnes som et kostfiber.
– Dette fordi menneskekroppen ikke tar opp næring fra inulin. Inulin blir ikke absorbert i tynntarmen, og tilfører derfor minimalt med kalorier og vil heller ikke føre til økt blodsukker og utskillelse av insulin, sier hun.
– Istedenfor å bli tatt opp i tynntarmen, går de videre til tykktarmen der de stimulerer vekst av de gunstige bifidobakteriene, legger hun til.
LES OGSÅ: Matpakketips for travle foreldre
Ikke nødvendigvis sunnere
Inulin kan ifølge Dalby gi flere helsefordeler, men selv om det i seg selv er sunt er hun forsiktig med å karakterisere Nugatti Zero som et sunnere alternativ.
– Det er fordi innholdet av kalorier er nokså likt og at innholdet av fett og mettet fett er økt noe i Zero. Jeg vil anbefale å spise matvarer som inneholder inulin framfor sjokoladepålegg som er tilsatt.
– Jeg tror at foreldre lett kan tenke at dette er sunt og at det er et bedre alternativ, i og med at den er uten sukker og med fiber. Men foreldre bør unngå å gi den til barn under tre år. Store mengder av dette kan i verste fall gi mageknip og lakserende effekt til de litt større barna og voksne, sier hun.
Laget for dem som spiser mye sukker
Linn Anne Bjelland Brunborg er fagsjef i ernæring og helse hos Orkla Foods Norge. Hun sier det ikke har vært i deres hensikt å lage et produkt med mindre energi.
– Vår målsetning har vært å lage et bedre alternativ til de som spiser for mye sukker, eller som er opptatt av sukkerinntaket sitt. Helseministeren har oppfordret alle leverandører om å redusere mengden tilsatt sukker i produktene sine, noe vi har svart på med denne lanseringen, sier hun.