ERNÆRING

Ernæring/ernæringsfysiologi er læren om sammenhengen mellom kosthold og helse, og omhandler cellers og organismens behov for energi og næringstoffer, samt næringstoffenes fordøyelse og omsetning gjennom fysiologiske og biokjemiske prosesser i menneskekroppen. Matvarene vi spiser, er grunnlaget for næringsstoffene vi får i oss, som igjen er et viktig grunnlag for vår helse. God ernæring – et tilstrekkelig, godt balansert kosthold kombinert med regelmessig fysisk aktivitet – er en hjørnestein i god helse.

Det du spiser og drikker påvirker helsen din. Et usunt kosthold kan føre til nedsatt immunforsvar, økt mottakelighet for sykdom, svekket fysisk og mental utvikling, og redusert produktivitet. Et usunt kosthold er en av de viktigste risikofaktorer for en rekke sykdommer, blant annet hjerte- og karsykdommer, en rekke kreftformer , forstoppelse, galleveissykdom, tannråte, jernmangel, benskjørhet og type 2-diabetes og andre utfordringer knyttet til overvekt og fedme. Forekomsten av disse sykdommene reduseres ved et sunt kosthold. Inntak av et variert og komplett sammensatt kosthold gjennom hele livet gir overskudd og energi i hverdagen, og er avgjørende for helse og velvære.

“La din mat være din medisin, og din medisin være din mat” sa Hippokrates, legekunstens far (ca 400 år f. Kr).

Ha et variert kosthold med mye grønnsaker, frukt og bær, grove kornprodukter og fisk, og begrensede mengder bearbeidet kjøtt, rødt kjøtt, salt og sukker.

Sunn hverdagsmat og et variert kosthold gir deg et godt grunnlag for god helse, og bidrar til at du får i deg næringsstoffene du trenger. Ha et variert kosthold med mye grønnsaker, frukt og bær, grove kornprodukter og fisk, og begrensede mengder bearbeidet kjøtt, rødt kjøtt, salt og sukker.

  • Velg matvarer med begrensede mengder mettet fett, sukker og salt.
  • Se etter Nøkkelhullet når du handler. Det gjør det enklere å sette sammen et sunt, variert og godt kosthold.

Nøkkelrådene er basert på omfattende vitenskapelig dokumentasjon i rapporten «Kostråd for å fremme folkehelsen og forebygge kroniske sykdommer» fra Nasjonalt råd for ernæring. Helsedirektoratet, 2015. Rådene er generelle og gjelder for alle. Kostråd til spesielle grupper, ulike tilstander og sykdommer er ikke nevnt her. 

Med riktig og sunn hverdagskost kan du forebygge sykdom. Jeg kan hjelpe deg med å ta små, sunne grep i hverdagen som kan ha stor betydning for helsen, også hvis du har en helseutfordring knyttet til kostholdet eller har spesielle ernæringsbehov. Kontakt meg.


								

Mitt navn er Liv Irene Dalby, autorisert klinisk ernæringsfysiolog og personlig trener.
Jeg har mastergrad i ernæring fra Universitetet i Oslo med studieretning innen klinisk ernæring og samfunnsernæring.
Utdannelsen som personlig trener har jeg fra Norges idrettshøgskole, Fitness deltid.
Jeg jobber på AHUS- divisjon Kongsvinger sykehus ved siden av jobben med Kost for Alle.
Jeg har erfaring med alle typer mennesker og ernæring ved en rekke ulike sykdommer og tilstander.

Go Top